Home

Sărbătorirea Zilei Naționale a României de către Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului

În data de 29 noiembrie 2016, Ambasada României a organizat un concert și o recepție cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României în Luxemburg.

Cele două manifestări s-au desfășurat la Abația Neumunster, loc cu o semnificație deosebită pentru istoria recentă a României, aici fiind semnat, în 2005, Tratatul de aderare a țării noastre la familia europeană.

Seara a debutat cu recitalul de muzică folk al cantautoarei Maria Gheorghiu, ”Punți peste inimi”, susținut cu concursul ICR Bruxelles. Cantautoarea română a interpretat compoziții reprezentative din repertoriul propriu (Pe la case luminate, Punți înghețate, Floare de vârtej, Curcubeu, Fluturi, Poveste simplă, fragmente din spectacolul Sub zodia Mariei —Inima de la Balcic, Scrisoare din Basarabia, Strigăt, melodii ale Mariei Tănase - Până când nu te iubeam, Mărie și Mărioară, Lume, lume, cât și cântece interpretate în premieră, din noul album, „Câmp de lavandă”), precum și colinde tradiționale românești.

A urmat recepția oficială oferită din partea Ambasadei tuturor celor prezenți. În deschiderea recepției, E.S. Lilian Zamfiroiu, Ambasadorul României, a întâmpinat oaspeții cu un cuvânt de bun venit.

În discursul său, Ambasadorul român s-a axat pe semnificația Zilei Naționale în context european și pe perspectivele relației bilaterale dintre România și Luxemburg. Totodată, a mulțumit celor prezenți și a exprimat speranța de a avea alături pe cât mai mulți dintre ei, luxemburghezi și români rezidenți, cu prilejul evenimentelor organizate pe viitor de Ambasadă.

Informații suplimentare

Interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu (n.1963, Reșița) a urmat școala de Muzică din orașul natal și a studiat oboiul, pianul și vioara. În 1993 a fost laureata Festivalului național de muzică folk Om bun, eveniment de tradiție al scenei muzicale românești. Maria Gheorghiu a lansat, pe parcursul întregii cariere, un număr de cinci albume discografice. Mentorul Mariei Gheorghiu a fost regretatul muzician și compozitor folk-rock Valeriu Sterian.

      

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

29.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020…

Ziua Naţională a României celebrată în Luxemburg

27.11.2019

Marţi, 26 noiembrie 2019, Ambasada României în Luxemburg a celebrat Ziua naţională a României printr-un spectacol de cântece şi dansuri româneşti…

Închiderea Preşedinţiei române a Consiliului UE în Luxemburg

04.07.2019

Ambasadorul României în Luxemburg, E.S. Lilian Zamfiroiu, a susţinut în data de 4 iulie 2019, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Luxemburg, o…