Marele Ducat al Luxemburgului

Accesul pe piaţa muncii

Guvernul luxemburgez a decis liberalizarea completa a pietei fortei de munca pentru cetatenii romani, incepand cu 1 ianuarie 2014, data de la care nu mai este  necesara autorizatia de munca pentru primul an de activitate.

Informatii despre formalitatile necesare pentru desfasurarea unei activitati in calitate de salariat sau lucrator independent la Luxemburg se gasesc in Ghidul administrativ al guvernului Marelui Ducat, sectiunea „Citoyens”: http://www.guichet.public.lu/citoyens/fr/travail-emploi/non-luxembourgeois/sejour-moins-5-ans/citoyen-UE/index.html

Administraţia Muncii (Administration de l’emploi – ADEM), aflată sub coordonarea Ministerului Muncii, este agenţia luxemburgheză care gestionează problemele legate de forţa de muncă.    

De la ADEM se pot obţine toate informaţiile ce vizează piaţa muncii în Luxemburg - agentia are atribuţii în domenii precum: plasarea forţei de muncă, şomaj, orientare profesională, asistenţă atât privind cererea cât şi oferta de forţă de muncă.

In prealabil, pentru a beneficia de serviciile uneia dintre cele sapte agentii regionale ale ADEM, persoana care doreste sa desfasoare o activitate lucrativa in Marele Ducat trebuie sa fie incrisa la ADEM.

Coordonate :

ADEM: 10, rue Bender; L-1229 Luxembourg ( http://www.adem.public.lu/index.html )

Contact solicitanti locuri de munca: (+352) 247 - 88888

Contact angajatori: (+352) 247 88000

Fax: +352 40 61 41 / E-mail: info@adem.public.lu

 

Persoanele care doresc sa creeze o intreprindere la Luxemburg pot obtine informatii utile   in Ghidul administrativ online al guvernului Marelui Ducat, sectiunea „Entreprises”:

http://www.guichet.public.lu/entreprises/fr/creation-developpement/index...

Efectuarea demersurile necesare  poate fi sprijinita de catre ghiseul unic specializat al Camerei de Comert : Espace Entreprises, Chambre de Commerce, 7, rue Alcide de Gasperi , L-2981 Luxembourg   |   Tél.: +352 42 39 39 330   |   Fax: +352 43 83 26    ( http://www.espace-entreprises.lu/ )

si al Camerei de Meserii :

Chambre des Métiers du Grand-Duché de Luxembourg, 2, Circuit de la Foire Internationale, Luxembourg-Kirchberg, BP 1604 · L-1016 Luxembourg ;Tél.: 42 67 67 - 1 · Fax: 42 67 87 ( http://www.cdm.lu/creation-entreprise )

 

Recunoaşterea diplomelor

Procedura de omologare/recunoaştere a diplomelor de studii poate fi diferită în funcţie de viitorul angajator şi de domeniul direct de activitate. De exemplu, cei care urmează să fie angajaţi de către

o instituţie europeană nu au nevoie să-şi omologheze diplomele, ci urmează procedura şi recomandările EPSO.

Serviciul de recunoaştere a diplomelor funcţionează în cadrul Ministerului luxemburghez al Educaţiei Naţionale şi al Formării Profesionale (MENFP). MENFP are competenţa de a echivala diplomele de bacalaureat şi diplomele de licenţă. De asemenea, poate emite atestate ale nivelului de educaţie, în cazul studiilor

incomplete.

Înainte de depunerea dosarului pentru omologarea studiilor superioare, este necesar să se obţină omologarea studiilor liceale. Cei interesaţi trebuie să trimită la MENFP un dosar care să conţină următoarele acte:

– cerere scrisă în care se menţionează motivul introducerii dosarului;

– copie a diplomei /  certificatului de studii /  adeverinţei care specifică ultimii doi ani de studii;

– traducerea diplomei / certificatului / adeverinţei;

– copie a cărţii de identitate / buletinului;

– CV detaliat, cuprinzând şi cursurile ulterioare obţinerii diplomei;

– extras de cazier judiciar (doar pentru educatori).

Omologarea diplomelor de studii superioare se face în baza legii din 19 iunie 2009, publicată în Monitorul Oficial (Recueil de Legislation) A-Nr. 156, din 2 iulie 2009, cu referire la aplicarea Directivei 2005/36/CE.

Modalitati de identificare a unui loc de munca pe piata Marelui Ducat

Piaţa muncii în Luxemburg este dominată de urmatoarele domenii: activitatea financiara, servicii de sanatate si asistenta sociala, constructii, industria manufacturiera, servicii de hoteliere si restaurante, informatica si comunicatiile.

O particularitate a Luxemburgului este mediul multicultural. De aceea, cunoaşterea a cât mai multe limbi străine constituie un avantaj, iar uneori chiar o necesitate.

În funcţie de domeniul dorit, există mai multe modalităţi prin care cei interesaţi pot găsi un loc de muncă.

Cele mai populare site-uri de recrutare sunt www.monster.lu şi www.jobs.lu

Există, de asemenea, agenţii de recrutare care intermediază şi constituie baze de date cu CV-uri. Aceste agenţii nu percep taxe de la persoanele care caută un loc de muncă, ci de la angajator. Unele dintre ele sunt specializate pe anumite domenii, pe posturi temporare sau pe posturi în servicii.

 

Alegeri pentru Președintele României – 2019

17.09.2019

Votul în străinătate. Informaţii generale Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în datele de 8,9 şi de 10 noiembrie (turul I)…

Lista documentelor în baza cărora se poate vota la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019

17.09.2019

Dacă nu v-ați înregistrat ca alegător în străinătate, puteți vota la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui…

Vot străinătate alegeri prezidenţiale 2019

09.09.2019

Puteţi consulta informaţii importante despre alegerile prezidenţiale din toamna 2019 în cadrul pliantului şi afişului privind votul în străinătate. …