Home

Marele Ducat al Luxemburgului

Denumirea Oficială:

Marele Ducat de Luxemburg

Forma de guvernământ:

Monarhie constituţională sub regimul unei democraţii reprezentative.
Şeful Statului: A.S.R. Marele Duce Henri, din dinastia de Nassau-Weilbourg

Marele Duce, simbol al unitatii si garant al independentei nationale,  reprezinta statul in relatiile externe, are drept de initiativa legislativa si promulga legile, numeste formatorul executivului, pe baza rezultatelor alegerilor legislative.
 

Teritoriu:

Suprafaţa: suprafaţa totală - 2.586 km2, din care: teren agricol: 49%, păduri: 34%.

Populatie

Circa 550000 de persoane, dintre care peste 45% sunt rezidenti straini, majoritatea provenind din tari europene (in special, Portugalia, Franta, Italia, Belgia, Germania).

Limba naţională:

Luxemburgheză (Lëtzebuergesch), din familia limbilor germanice.

Limbi administrative:

Franceză, germană, luxemburgheză.

Franceza are preeminenţă în sistemul legislativ.

Moneda naţională:

Euro

Principale institutii politice

- Guvernul actual - rezultat in urma alegerilor legislative anticipate din 20 octobrie 2013-  si-a inceput activitatea la 4 decembrie 2013. Este un executiv de coalitie intre Partidul Democrat (DP), Partidul Muncitoresc Socialist (LSAP) si Verzi (Dei Gréng), format din 18 membri : prim-ministru, Xavier Bettel (DP); vice-prim-ministru (Etienne Schneider–LSAP), 13 ministri si 3 secretari de stat.

Mai multe informatii la: http://www.gouvernement.lu/

- Parlamentul – unicameral- este constituit din Camera Deputatilor, compusa din 60 de deputati, alesi pentru cinci ani, prin vor universal simplu, procedura proportionala. Componenta rezultata in urma alegerilor legislative anticipate din 20 octobrie 2013 este urmatoarea: Partidul Crestin-Social (CSV)-23 deputati; LSAP-13 deputati; DP-13 deputati; Dei Gréng-6 deputati; Partidul Reformei Alternativei Democratice (ADR) – 3 deputati; Stanga (Déi Lenk) – 2 deputati. Presedintele Camerei  Deputatilor este Mars di Bartolomeo (LSAP).

In procedura legislativa , care include, de asemenea, guvernul si Consiliul de Stat, Camera Deputatilor are ca principala functie votarea proiectelor si propunerilor de legi .

Mai multe informatii la: http://www.chd.lu/wps/portal/public

- Consiliul de Stat -  institutie independenta, care exercita influenta moderatoare a unei a doua camere a legislativului. Este compus din 21 de consilieri de stat, numiti in functie pentru 15 ani de catre Marele Duce, la propunerea alternativa a guvernului, Camerei Deputatilor  si Consilului de Stat insusi.

Consilul de Stat actioneaza ca organ consultativ in procedura legislativa, avizul acestuia fiind obligatoriu pentru orice proiect de lege propus de guvern si orice propunere de lege provenind de la Camera Deputatilor.

Mai multe informatii la:  http://www.conseil-etat.public.lu/fr/index.html

 

 

 

 

 

Participarea E.S. Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României în Luxemburg, la Bazar International

10.12.2018

Duminică, 9 decembrie 2018, E.S. Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României în Luxemburg, a participat la Bazar International, cel mai mare eveniment caritabil…

Ambasada României în Luxemburg a sărbătorit Centenarul Marii Uniri printr-un concert extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir

29.11.2018

Miercuri, 28 noiembrie 2018, Ambasada României în Luxemburg a sărbătorit Centenarul Marii Uniri printr-un concert extraordinar al maestrului Gheorghe…

Seară literară românească cu scriitorul Ioan T. Morar şi criticul literar Corina Ciocârlie

22.11.2018

În data de 21 noiembrie 2018, Ambasada României în Luxemburg a organizat, la sediul său, o Seară literară românească cu participarea scriitorului Ioan…