Home

Marele Ducat al Luxemburgului

Denumirea Oficială:

Marele Ducat de Luxemburg

Forma de guvernământ:

Monarhie constituţională sub regimul unei democraţii reprezentative.
Şeful Statului: A.S.R. Marele Duce Henri, din dinastia de Nassau-Weilbourg

Marele Duce, simbol al unitatii si garant al independentei nationale,  reprezinta statul in relatiile externe, are drept de initiativa legislativa si promulga legile, numeste formatorul executivului, pe baza rezultatelor alegerilor legislative.
 

Teritoriu:

Suprafaţa: suprafaţa totală - 2.586 km2, din care: teren agricol: 49%, păduri: 34%.

Populatie

Circa 550000 de persoane, dintre care peste 45% sunt rezidenti straini, majoritatea provenind din tari europene (in special, Portugalia, Franta, Italia, Belgia, Germania).

Limba naţională:

Luxemburgheză (Lëtzebuergesch), din familia limbilor germanice.

Limbi administrative:

Franceză, germană, luxemburgheză.

Franceza are preeminenţă în sistemul legislativ.

Moneda naţională:

Euro

Principale institutii politice

- Guvernul actual - rezultat in urma alegerilor legislative din octobrie 2018. Este un executiv de coaliţie între Partidul Democrat (DP), Partidul Muncitoresc Socialist (LSAP) si Verzi (Dei Gréng) : prim-ministru, Xavier Bettel (DP); vice-prim-miniştri (Etienne Schneider–LSAP şi Felix Braz - Dei Gréng).

Mai multe informatii la: http://www.gouvernement.lu/

- Parlamentul – unicameral- este constituit din Camera Deputatilor, compusa din 60 de deputati, aleşi pentru cinci ani, prin vor universal simplu, procedura proportionala. Componenta rezultata in urma alegerilor din octobrie 2018 este urmatoarea: Partidul Crestin-Social (CSV)-21 deputati; LSAP-10 deputati; DP-12 deputati; Dei Gréng-9 deputati; Partidul Reformei Alternativei Democratice (ADR) – 4 deputati; Stanga (Déi Lenk) – 2 deputaţi; Partidul Pirat - 2 deputaţi. Presedintele Camerei  Deputatilor este Fernand Etgen (DP).

In procedura legislativa , care include, de asemenea, guvernul si Consiliul de Stat, Camera Deputatilor are ca principala functie votarea proiectelor si propunerilor de legi .

Mai multe informatii la: http://www.chd.lu/wps/portal/public

- Consiliul de Stat -  institutie independenta, care exercita influenta moderatoare a unei a doua camere a legislativului. Este compus din 21 de consilieri de stat, numiti in functie pentru 15 ani de catre Marele Duce, la propunerea alternativa a guvernului, Camerei Deputatilor  si Consilului de Stat insusi.

Consilul de Stat actioneaza ca organ consultativ in procedura legislativa, avizul acestuia fiind obligatoriu pentru orice proiect de lege propus de guvern si orice propunere de lege provenind de la Camera Deputatilor.

Mai multe informatii la:  http://www.conseil-etat.public.lu/fr/index.html

 

 

 

 

 

Vot străinătate alegeri prezidenţiale 2019

09.09.2019

Puteţi consulta informaţii importante despre alegerile prezidenţiale din toamna 2019 în cadrul pliantului şi afişului privind votul în străinătate. …

Lista documentelor în baza cărora se poate vota la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019

17.09.2019

Dacă nu v-ați înregistrat ca alegător în străinătate, puteți vota la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui…

Alegeri pentru Președintele României – 2019

17.09.2019

Votul în străinătate. Informaţii generale Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în datele de 8,9 şi de 10 noiembrie (turul I)…